Konsten att ändra sig

Ibland blir inte allt som man har tänkt sig. Jag har ofta tänkt att skillnaden mellan att klara sig bra och inte ligger i hur väl man kan hänga med i svängarna, när man plötsligt inser att man nog kanske skulle gjort något annat istället.

Det här låter kanske mer dramatiskt än vad det egentligen är. Men jag har reviderat min idé om att väva just fiskben under sommarens utställning, och är nu istället inne på att väva ett tyg i "vanlig" kypert. Vad menar jag då med "vanlig" kypert? Jo, jag menar en bindning som är liksidig - den har alltså ingen tydlig avig- och rätsida, och den består av trådar som går över/under två trådar i taget. Det här kallas ibland "batavia" i vävsammanhang, men kan också kallas "2/2-kypert" och även bara "kypert". 

Istället för att använda mig av bindningen för att skapa ett mönster i tyget, som i fiskbenskypert, så kommer jag att använda mig av färg. Ett klassiskt exempel på en textil som vävs i 2/2-kypert och som använder färg på det här sättet är skotsk tartan. Det här kallar vi ofta bara "skotskrutigt" på svenska, och det är ett alldeles enormt ämne som man skulle kunna skriva en hel avhandling om. Vill man veta mer om just tartan så rekommenerar jag att man går till the Scottish Register of Tartans där man kan läsa mer och också se en mängd olika mönster. 

Jag har tidigare vävt just ett sånt här tyg, som jag planerar att kunna sälja som metervara så småningom. Att producera metervara på en handvävstol är en ganska långsam process, som också ofta återspeglas i priset på tyget. Dock går det att producera en helt annan kvalitet än den man hittar i de flesta tygbutiker, och som handvävare kan jag ju inte annat än säga att det är värt varenda krona. Dessutom stöttar man ju en hantverkares verksamhet genom att handla såna tyger, vilket ju är ett argument i sig.

Sommarens utställning börjar ta form! På Upplands Bro kommuns hemsida finns mer info, och det kommer uppdateras med öppettider under den närmaste tiden.

Jag hoppas att ni är flera som vill komma och hälsa på i utställningen under sommaren, och prata vävning och textila traditioner.

/ Stefan

Kommentera gärna: