VävstolsflyttEn vävstol består av ganska många delar. De är dessutom rätt tunga. En väldigt varm och solig dag var kanske inte den bästa dagen att ägna åt just flytt av vävstol, men det fanns bara den dagen så det var inget att välja på.

Under utställningen i Kungsängen i sommar kommer jag att väva på min lilla Öxabäckvävstol, den har 100 cm vävbredd och 10 skaft/trampor. Den har tidigare stått på HV - Handarbetets Vänner, på Djurgården i Stockholm och letade sig så småningom hem till mig. Den har nu stått undanplockad i nästan ett år, då jag uppgraderade den till en annan Öxabäckvävstol, med 125 cm vävbredd och 12 skaft/trampor, men det är en väldigt trevlig liten vävstol och jag väver väldigt gärna på den! 

Öxabäckvävstolen kallas ofta vävstolarnas Rolls Royce. Den ritades av den kända svenska väverskan Ulla Cyrus-Zetterström redan på 30-talet och är verkligen ett fantastiskt arbetsredskap! Vävstolen är utrustad med så kallad "kontramarsch", vilket är ett smart sätt att hantera hur skaften (de som styr vilka trådar som höjs och sänks) rör sig. I det äldre systemet med trissor, där skaften balanserar mot varandra så kan det lätt uppstå obalans, medan skaften i en kontramarsch rör sig helt oberoende av varandra. Detta ger ett bra skäl (den öppning som man väver i) som är pålitligt och enkelt att arbeta med.

Efter att ha burit ned vävstolsdelarna för trapporna (vi bor på tredje våningen utan hiss och med spiraltrappor) så mötte en vän upp och jag fick hjälp att köra över vävstolen till Kungsängen. Väl där så bar vi in den och jag började sätta ihop den. Att sätta ihop en vävstol ensam kan vara lite av en brottningsmatch, men jag gick segrande ur denna och vävstolen står nu på plats i Konsthallen på Kulturhuset i Kungsängen.
 


Jag hoppas vi ses i sommar!
/ Stefan
 

Kommentera gärna: