Varpning & uppsättning

En väv består av två (eller fler) korsade trådsystem - varp och inslag. Varpen är det trådsystem som löper genom vävstolen och som man kan säga utgör tygets ryggrad.

När man varpar så mäter man upp dessa trådar, så att de alla är exakt lika långa och ligger parallellt med varandra. Man vill inte att de korsas längs vägen!
I mitt fall har jag valt att varpa 10 meter och jag har varpat en randig varp. Ibland när man ska varpa randigt, så kan det ibland vara en god idé att varpa färgerna mer eller mindre separat. Min färg har fyra färger, och jag valde att varpa dem två och två. Det resulterade i två mörkare varpflätor och två ljusare. När man ska väva breda vävar så är det bra att dela upp varpen i flera mindre sektioner, så att man minimerar risken för ojämnheter vid pådragningen.

När man varpar så är det viktigt att man gör ett s.k. "skäl". Det här är ett ställe där man lägger trådarna ömsom över och ömsom under en serie pinnar, så att de ligger korsade, vilket gör att man sen kan plocka trådarna i exakt den ordning som man varpade dem.

När man varpat klart är det dags för förskedning. När man förskedar så trär man trådarna genom "skeden" - den kamliknande del som hjälper till att hålla trådarna på plats. Vävskedar finns i olika tätheter, till exempel 40/10, vilket betyder att det finns 40 stycken "rör" (mellanrum) på 10 cm. Trär man då en tråd i varje rör så ger alltså en sådan sked fyra trådar per centimeter.
 


Efter förskedningen så kopplas varpen in i vävstolen. Genom att mäta noga ser man till att varpen hamnar mitt i vävstolen och sedan är den redo att "dras på". Att dra på varpen innebär att man lindar upp varpen på den stora s.k. "varpbommen" längst bak i vävstolen. Det här är ett steg som kan kräva att man har hjälp av en eller flera personer, men det finns också knep för hur man kan göra det på egen hand.
I nästa inlägg kommer jag diskutera just pådragningen.
 


Jag hoppas att träffa en del av er på invigningen av utställningen, i morgon tisdag 11 juni i Konsthallen på Kulturhuset i Kungsängen, kl. 18.00.

OBS! Under tiden utställningen pågår kommer jag inte kunna närvara vid alla dagar det är öppet, då jag har lite undervisningsengagemang på andra ställen. Jag kommer försöka blogga om detta ca. en gång i veckan och skriva en lista över vilka dagar jag finns på plats i utställningen.

Hoppas vi ses i sommar!
/ Stefan
 

Kommentera gärna: