Tålamod


"Du måste lära dig tålamod!". Det är dagar som denna som jag är glad att jag växte upp bland människor som lärde mig tålamod. Att ha tålamod med ett hantverk är något jag tror man kan öva upp, det är inte nödvändigtvis något som kommer av sig självt. Kanske är det så att man som person har förutsättningar för mer eller mindre tålamod med olika saker, men jag tror absolut att man kan öva sig i det, som med allt annat.

Att arbeta med entrådigt garn i varpen är något jag älskar och mer än gärna gör. Ibland är det dock mindre roligt, som när varptrådarna bestämmer sig för att börja gå av. När jag var ny inom vävning trodde jag att om en varptråd gick av så var det kört. Nu har jag lärt mig att så är det verkligen inte. Det går att göra väldigt snygga lagningar som man aldrig kommer kunna se i efterhand. Däremot kan det vara väldigt frustrerande och sinka en i vävningen, men det är ju en annan fråga.

Varje gång vi tar i fibrerna, garnet eller textilen, så ändras den. Det här kan vara till vår fördel eller nackdel. När man arbetar med entrådiga garner så är det väldigt lätt hänt att man råkar låta snodden "rinna ut" ur tråden. Snodden är det man tillför med en spinnrock, och det är det som håller ihop fibrerna till en tråd. Om man håller ett entrådigt garn i handen och släpper ena änden, så kommer man kunna se hur den tråden börjar snurra upp sig. Om den får fortsätta göra det så kommer den till slut gå av.

När man ska laga varptrådar behöver man egentligen bara lite extra garn och en nål. Jag tänkte skriva en mer utförlig förklaring om hur jag gör när jag lagar varptrådar lite längre fram, men kanske får jag chans reda såhär i början av projektet.

Utöver de brustna varptrådarna så börjar väven gå riktigt bra. Det är sånt man egentligen inte ska säga, men i slutet av dagen så började varptrådarna bete sig lite bättre också, så med lite tur kommer allt fungera lite bättre nu framöver. Från och med onsdag 26/6 kommer jag att väva med fyra skyttlar också, istället för två. Det kommer elinimiera det lite frustrerande (och långsamma) momentet med att jag tvingas ta av inslagstrådarna varje gång jag ska byta färg, vilket också

Håll tummarna för att allt går som planerat!

/ Stefan

Kommentera gärna: