Det färdiga tyget

Ibland går tiden bara så väldigt fort. Plötsligt var mitt tyg färdigt, och min kursverksamhet drog igång och därmed försvann också tiden till att blogga.

Jag vävde ner tyget måndag 22 juli. Efter det tog jag hem tyget och gjorde den beredning jag alltid gör på alla mina tyger som jag väver: Jag började med att fästa alla trådar, sedan stampade jag tyget lätt hemma i badkaret, centrifugerade det hela och sedan pressade jag det med strykjärn. Det är en ganska omfattande process att efterbehandla ett tyg efter att det kommit ut ur vävstolen, men det är nödvändigt - tyget är inte färdigt att användas förrän det är tvättat. Innan det är det egentligen bara en samling trådar som ligger intill varandra, men i och med tvätten så kryper hela väven ihop och bildar ett sammanhållande tyg.

Några dagar efter att jag hade klippt ned tyget och blivit klar med det så reste jag till Gotland för att undervisa på Stick- och Spinnstämman på Goltlands folkhögskola i Hemse. Tyget fick följa med och blev fotograferat på en vacker strand i Bläse.

Nu sätter höstsäsongen igång, med kursverksamhet och mycket annat spännande. Jag kommer troligtvis inte ha så mycket tid att blogga, men om andan faller på och det finns tid kommer det kanske något inlägg då och då. Vi får se. Hoppas att vi ses!

/ Stefan

Kommentera gärna: